Spelar du i band, eller behöver då och då flytta instrument en längre sträcka av andra skäl? Då har du hittat rätt

Det finns nämligen ett par bra grejer man kan tänka på för att säkert frakta våra sköra, viktiga, ägodelar.

Jag (Fredrik) har spelat i band i Stockholm sen jag var 15 år och har på halvt hobbiebasis/halvt försök att bli artist rest land och rike runt för att spela (okej, mest hållit mig innanför tullarna).

Nu är jag själv primärt gitarrist (och även en wannabe-pianist) , och en gitarr är kanske inte det svåraste att frakta innanför Sveriges gränser, och ett äkta piano är inget man direkt släpar på. Men trummor och vissa stråkinstrument (t.ex cello) är desto jobbigare att smidigt föra runt, och är inte ersättningsbara på samma sätt som t.ex piano är (keyboard).

Så vad är mina bästa tips?

  • Det kan kännas självklart. Men se till att köpa ett riktigt bra case till ditt instrument. Du kanske fick med det när du köpte instrumentet från början, men vissa är av rätt dålig kvalitet, och när du slussar runt på instrumenten i t.ex en buss vill du att de håller sig stadigt.
  • Paketera instrumentet med packning runt om kring, så det definitivt ligger fastklämt. Låt det absolut inte ligga löst. Jag har upplevt trista incidenter när instrument legat lösa i t.ex ett minibussbagage.
  • Om du ska resa ensam och tänkt köra bil. Använd bussgods! De är vana vid att hantera skrymmande stora paket och vet hur det ska hanteras. Använd inte brevfirmor (t.ex Postnord). De hanterar dina instrument lite annorlunda och risken är större att något går sönder.

Har du tänkt att resa med flyg?

  • Märk ditt instrument med telefonnummer och namn
  • Kontrollera så att du har en gällande försäkring (du måste tyvärr läsa det finstilta för att va säker, så ring gärna och dubbelkolla med försäkringsbolaget)
  • Avspänn stränginstrument för att undvika att strängarna lossnar
  • Dubbelkolla med flygbolaget så att de tar emot storleken på instrumentet

Katie Ferrara har också några extra tips på hur du ska packa din gitarr för flygresor:


Det var det. Hoppas det är till hjälp! Och om det finns fler pianister där ute som tänkt att flytta sitt piano… då har jag egentligen inte mycket att säga, mer än att ni bör undvika att göra det själva! 🙂 I storstäderna är pianoflyttar såpass vanliga att det finns de som specialiserar sig på det. Hur det ser ut i övriga landet är jag mer osäker på; men jag tänker att de flesta flyttfirmorna eller andra transportbolag skulle kunna bistå med hjälp. Det är ju dyra grejer vi snackar om här.

Ha det gott!