När jag åker iväg på olika musikfestivaler runt om i världen så är det såklart musiken som spelas just där som är i fokus. När jag efter en lång dag av musiklyssnande vill slappna av så brukar jag lyssna på mina egna Spotify-listor för att varva ner. Tyvärr har jag inte alltid tillgång till all min musik som jag vill lyssna på. Jag har tidigare inte tänkt på varför de är så att jag inte alltid kan lyssna på vissa låtar när jag är utomlands, men nu har jag tagit reda på varför.

Det är nämligen så att Spotify väljer själva vilka låtar som ska vara tillgängliga i alla olika länder. Ibland är de bara vissa låtar, men i vissa länder har man inte tillgång till Spotify överhuvudtaget. Detta kallas tydligen geoblockering, vilket betyder att det är styrt baserat på vilken region du befinner dig i.

Efter lite googlande så kom jag fram till att man kan komma runt såna här begränsningar genom en VPN-tjänst. Efter ytterligare lite googlande hittade jag F-secure VPN, där jag kunde testa deras VPN-tjänst gratis i några dagar utan att betala. Insåg rätt snabbt att detta var en smidig och praktisk lösning som till och med jag förstod mig på.

Har sedan dess använt mig utav deras tjänst frekvent när jag är ute och reser, men även när jag är hemma, för man kan använda tjänsten till andra ändamål också. Min favoritserie försvann från Netflix häromveckan vilket gjorde mig lite deppig då jag såg fram emot att se den sista säsongen. Genom F-secure VPN-tjänst kunde jag dock komma åt det amerikanska Netflix-utbudet, där min serie fanns tillgänglig.