Det är inte varje dag man funderar på vilket instrument som är äldst, men när en vän beslöt sig för att ta med mig på ”gongbad” på en yogastudio i Stockholm slog det mig att gongen måste vara ett av dem!

Intressant!? Eller kanske inte, men hur som helst används ”Gongen” idag till framförallt olika typer av djupavslappningssessioner inom till exempel yogan. Ett så kallat Gongbad handlar om att just släppa på spänningar till hjälpen av Gongslag; ett slags vibrerande ljud som är svårt att beskriva. Det behöver nästan upplevas. Men man kan säga att det är ganska intensivt samtidigt som det är meditativt. Har man hjälp av en yogalärare, som vi hade hos YogaMana på Östermalm (Sibyllegatan 67), så kan jag förstå att det fungerar avslappnande. Yogainstruktören hjälpte oss igenom Gongbadet med lugna tydliga instruktioner om hur man kunde ta emot ljuden och låta dem flöda i kroppen. Bort med negativ energi och stress; ta in positiv energi.

Jag hade nog aldrig testat om inte kära Johanna hade ”tvingat” med mig :). Även om jag gillar andra instrument bättre så fattar jag att även Gongen har sin plats, och jag lär gå tillbaka någon gång igen när stressen tagit över!

En film om hur det kan se ut: