Senaste nytt

Start

Komma åt musik genom VPN

När jag åker iväg på olika musikfestivaler runt om i världen så är det såklart musiken som spelas just där som är i fokus. När jag efter en lång dag av musiklyssnande vill slappna av så brukar jag lyssna på mina egna Spotify-listor för att varva ner. Tyvärr har jag inte alltid tillgång till all min musik som jag vill lyssna på. Jag har tidigare inte tänkt på varför de är så att jag inte alltid kan lyssna på vissa låtar när jag är utomlands, men nu har jag tagit reda på varför.

Det är nämligen så att Spotify väljer själva vilka låtar som ska vara tillgängliga i alla olika länder. Ibland är de bara vissa låtar, men i vissa länder har man inte tillgång till Spotify överhuvudtaget. Detta kallas tydligen geoblockering, vilket betyder att det är styrt baserat på vilken region du befinner dig i.

Efter lite googlande så kom jag fram till att man kan komma runt såna här begränsningar genom en VPN-tjänst. Efter ytterligare lite googlande hittade jag F-secure VPN, där jag kunde testa deras VPN-tjänst gratis i några dagar utan att betala. Insåg rätt snabbt att detta var en smidig och praktisk lösning som till och med jag förstod mig på.

Har sedan dess använt mig utav deras tjänst frekvent när jag är ute och reser, men även när jag är hemma, för man kan använda tjänsten till andra ändamål också. Min favoritserie försvann från Netflix häromveckan vilket gjorde mig lite deppig då jag såg fram emot att se den sista säsongen. Genom F-secure VPN-tjänst kunde jag dock komma åt det amerikanska Netflix-utbudet, där min serie fanns tillgänglig.

Läs vidare
Gongbad och yoga i Stockholm

Gongen: ett av våra äldsta instrument används flitigt inom yogan

Det är inte varje dag man funderar på vilket instrument som är äldst, men när en vän beslöt sig för att ta med mig på ”gongbad” på en yogastudio i Stockholm slog det mig att gongen måste vara ett av dem!

Intressant!? Eller kanske inte, men hur som helst används ”Gongen” idag till framförallt olika typer av djupavslappningssessioner inom till exempel yogan. Ett så kallat Gongbad handlar om att just släppa på spänningar till hjälpen av Gongslag; ett slags vibrerande ljud som är svårt att beskriva. Det behöver nästan upplevas. Men man kan säga att det är ganska intensivt samtidigt som det är meditativt. Har man hjälp av en yogalärare, som vi hade hos YogaMana på Östermalm (Sibyllegatan 67), så kan jag förstå att det fungerar avslappnande. Yogainstruktören hjälpte oss igenom Gongbadet med lugna tydliga instruktioner om hur man kunde ta emot ljuden och låta dem flöda i kroppen. Bort med negativ energi och stress; ta in positiv energi.

Jag hade nog aldrig testat om inte kära Johanna hade ”tvingat” med mig :). Även om jag gillar andra instrument bättre så fattar jag att även Gongen har sin plats, och jag lär gå tillbaka någon gång igen när stressen tagit över!

En film om hur det kan se ut:

Läs vidare

Frakttips för instrument (från en bandmedlem)

Spelar du i band, eller behöver då och då flytta instrument en längre sträcka av andra skäl? Då har du hittat rätt

Det finns nämligen ett par bra grejer man kan tänka på för att säkert frakta våra sköra, viktiga, ägodelar.

Jag (Fredrik) har spelat i band i Stockholm sen jag var 15 år och har på halvt hobbiebasis/halvt försök att bli artist rest land och rike runt för att spela (okej, mest hållit mig innanför tullarna).

Nu är jag själv primärt gitarrist (och även en wannabe-pianist) , och en gitarr är kanske inte det svåraste att frakta innanför Sveriges gränser, och ett äkta piano är inget man direkt släpar på. Men trummor och vissa stråkinstrument (t.ex cello) är desto jobbigare att smidigt föra runt, och är inte ersättningsbara på samma sätt som t.ex piano är (keyboard).

Så vad är mina bästa tips?

 • Det kan kännas självklart. Men se till att köpa ett riktigt bra case till ditt instrument. Du kanske fick med det när du köpte instrumentet från början, men vissa är av rätt dålig kvalitet, och när du slussar runt på instrumenten i t.ex en buss vill du att de håller sig stadigt.
 • Paketera instrumentet med packning runt om kring, så det definitivt ligger fastklämt. Låt det absolut inte ligga löst. Jag har upplevt trista incidenter när instrument legat lösa i t.ex ett minibussbagage.
 • Om du ska resa ensam och tänkt köra bil. Använd bussgods! De är vana vid att hantera skrymmande stora paket och vet hur det ska hanteras. Använd inte brevfirmor (t.ex Postnord). De hanterar dina instrument lite annorlunda och risken är större att något går sönder.

Har du tänkt att resa med flyg?

 • Märk ditt instrument med telefonnummer och namn
 • Kontrollera så att du har en gällande försäkring (du måste tyvärr läsa det finstilta för att va säker, så ring gärna och dubbelkolla med försäkringsbolaget)
 • Avspänn stränginstrument för att undvika att strängarna lossnar
 • Dubbelkolla med flygbolaget så att de tar emot storleken på instrumentet

Katie Ferrara har också några extra tips på hur du ska packa din gitarr för flygresor:


Det var det. Hoppas det är till hjälp! Och om det finns fler pianister där ute som tänkt att flytta sitt piano… då har jag egentligen inte mycket att säga, mer än att ni bör undvika att göra det själva! 🙂 I storstäderna är pianoflyttar såpass vanliga att det finns de som specialiserar sig på det. Hur det ser ut i övriga landet är jag mer osäker på; men jag tänker att de flesta flyttfirmorna eller andra transportbolag skulle kunna bistå med hjälp. Det är ju dyra grejer vi snackar om här.

Ha det gott!

Läs vidare

3 prisade Musikvideos från 2000-2010 som alla måste ha sett!

1. ”Single Ladies (Put A Ring On It)”

Beyonce (2008)

Styrkan i den Jake Nava-regisserade ”Single Ladies” ligger i sin enkelhet:

Tre identiska dansare, beklädda i Leotards och klackar, visar upp en av de bästa koreografierna för decenniet. Det svartvita klippet har inspirerat till parodier av bl.a. Justin Timberlake och vann VMA’s pris för bästa video 2009.

2. ”You Rock My World”

Michael Jackson (2001)

I you rock my world lyckas popkonungen få med alla olika type av väsen: alkohol, rökning, gambling, våld och kvinnor. I videon, som var hans sista stora musikvideo före hans ”odödliga” tid, bistår Chris Tucker som Michael Jacksons sidekick medan Marlon Brando spelar chefen för de onda.

3. ”I Write Sins Not Tragedies”

Panic! At The Disco (2006)

Ett bröllop, en cirkus och en massa glitter och ansiktsfärg. Riktigt djärva looks! Vann årets video på VMA 2006. Även nu senare har Panic! At The Disco behållt sin fallenhet för det dramatiska i sina videos.

Läs vidare

Otrygghet på sommarfestivaler

En tråkig sak med sommarens festivaler var att det uppstod en del incidenter som gör att vi kvinnor känner att vi måste vara extra försiktiga på kommande events.

Jag tänker då framförallt på incidenten i Roskilde, men också på incidenter på Svenska festivaler.

Sextrakasserier, och ännu värre att förgripa sig på någon, oavsett hur mycket respektive har fått att dricka, ska inte få existera. Det får liksom inte hända.

På Sweden Rock var det något företag som gjorde en rätt fin insats och delade ut gratis laglig pepparspray till kvinnor om de kunde tänka sig att nämna företaget på sociala medier.

Jag pratade med dem en stund och de hade en bra syn på det mesta. Det skadar inte att ha en spray i väskan om något skulle hända, så varför inte? Jag (Sabina) fick med mig en hem, men jag har sett att det går att beställa online också.

Vad kan vi göra för att stoppa det här på framtida festivaler? Jag tycker det i mångt och mycket är upp till festivalanordnaren att ta det här på allvar. Att aktivt förmedla information att de håller ögonen öppna, så att besökarna känner sig iakttagna (de som gör sig skyldiga). Jag tror det kan göra stor skillnad, faktiskt.

Tänk på vilken skada det här gör. Så himla onödigt:

Läs vidare

Vad kallas musik utan sång? förklaring & heta tips!

Sen House blev en stor musikgenre har antalet personer som föredrar musik utan sång växt till nya höjder. Vi ska lista ett par av våra favoriter nedan, men innan dess passar vi på att förklara vad musik utan sång egentligen kallas – då det inte är helt lätt att hitta ett svar.

Vad kallas musik utan sång, nu då?

Att musik utan instrument heter a capella vet vi, men vilken term gäller när musik spelas utan sång?
Googlar man efter svaret verkar det inte finnas något jättebra svar, iaf inte på svenska sidor… Men vi tycker oss äntligen ha hittat det mest lämpliga svaret.

Är ni redo? Här kommer det:

Instrumental musik.

Just det! Det är inte svårare än så, och innan ni säger att det där egentligen bara passar in på klassisk musik så vill jag säga att just här och nu kan iaf inte vi hitta en term som passar bättre för modern musik. Fram till dess är det alltså instrumental musik som gäller!

Ett par låtfavoriter utan sång

När vi ändå är inne på ämnet vill vi passa på att tipsa om ett par favoritlåtar utan sång.

John Murphy – In the house in a hearbeat

Känd från filmen 28 Days Later. Den här kan vi lyssna på i repeat. J*dra va bra.

Hans Zimmer – Time

Jag är ett stort Hans Zimmer fan. Det känns som han har en sån sjukt hög lägstanivå. Har vi nånsin hört något dåligt från honom? Nae, han gör varje filmn han är inkluderad i bättre.

Paul de Senneville – Mariage D’amoure

I videon ovan står det felaktigt att det är Chopin som gjort det här mästerverket. Inte för att han inte bidragit med ett dussintal mästerverk själv, men i detta fallet är den skriven av Paul de Senneville. Den berör på ett vis som är svårt att beskriva innan ni själva lyssnat. Den får en att fundera kring viktiga saker i livet.

Läs vidare

Körsång i Göteborg

Att sjunga i kör är större än många av oss tror. Det känns nästan som att körsången aktivt glöms bort när man pratar om musik. Precis som att den inte hör till i en modern musikvärld.

Vi på Tickermaster vill gärna uppmärksamma körsången och hjälpa fler människor att hitta till den här underbara atmosfären av människor som njuter av att bidra med musik och sång. Körsång är på något vis en möjlighet att foga samman ett lag av sångare där alla har olika styrkor; något som inte tillåts på samma vis i andra musikgenrer.

Från och med nu påbörjar vi en kategoriserie där vi listar information om de körer som vi lyckats lokalisera runt om i landet. Först ut är körer i Göteborg!

Om du längtar efter att bli körare i Göteborg kan du titta närmre på följande körgrupper:

 • Kom och Sjung – Hvidfeldtska gymnasiet, vid Götaplatsen i Centrala Göteborg
 • Akademiska kören – Göteborgs universitet, Vasaparken (OBS: bara män)
 • Arytmierna – Företagskör, Mölndal
 • Haga Motettkör – Hagakyrkan
Läs vidare